A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ліцей імені Олександра Цинкаловського
Володимирської міської ради

Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму»

Дата: 01.07.2020 12:22
Кількість переглядів: 569

Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму»

Над створенням комплексу працювали видатні львівські митці: Теодозія Бриж – почесна громадянка Володимира-Волинського, Євген Дзиндра та архітектор Ярослав Назаркевич. Рік встановлення – 1967-ий.

Композиція  складається з дев’яти 12-ти метрових могил і двох скульптур: «Скорботна мати» і «В’язень». Початком є збірний образ матері, дружини, сестри та образ в’язня – символу невмирущого  життя, здатного воскреснути з попелу. На постаменті викарбувані слова з вірша класика сучасної української поезії Дмитра Павличка.

У 1941- 1944 роках у Володимирі - Волинському функціонував концтабір «Норд-офлаг 365» (Шталаг 12), організований нацистськими окупантами. Загалом, за три роки гітлерівської окупації, тут розстріляно, померло від голоду, епідемій та катувань, за різними даними, понад 25 тисяч військовополонених. Усього  тортури за колючим дротом пройшли до 42-х тисяч ув’язнених.

На місці поховання жертв концтабору після війни було  міське сміттєзвалище. Радянська влада  вважала полонених зрадниками, тому не надавала належної шани цьому трагічному місцю. Проте  впливові родини загиблих у концтаборі офіцерів домоглись, аби смітник розчистили. У 1967 році на місці концтабору споруджено меморіальний комплекс.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень